Két brazil strandröplabdasztár is pályát létesített hazájában, de nem csupán azért, hogy gyakoroljanak rajta, hanem hogy az ottani lakók is játszhassanak.

Amíg idehaza is elindulnak az igazán jelentős versenyek, a magyarok eredményein, a hazai híreken túl igyekszünk a strandröplabda nemzetközi világából is egy-két érdekesebb történéssel szolgálni. Így aztán következzen két brazil sportági klasszis, akik hazájukban építettek a semmiből egy-egy strandröplabdapályát. A nemzetközi szövetség, az FIVB holnapja számolt be Ana Patrícia Ramos és Pedro Solberg ötletéről, no meg a megvalósításról.

Ana Patrícia Ramos csupán 22 éves, ám tavaly már szerepelt a World Tour-sorozat római döntőjén, partnerével, Rebecca Cavalcantival bronzérmes lett. Az elmúlt hónapokat hazájában, közelebbről szülővárosában, Espinosában töltötte a családjával, és bár a karanténszabályok gúzsba kötötték, megvalósította egy régi álmát: strandröplabdapályát alakított ki a városban. 

„Mindig is szerettem volna egy pályát ide, de sosem volt időm arra, hogy megtervezzem és megvalósítsam – idézte Ramost az FIVB honlapja. – Nagyszerű volt látni létrejönni, különösen akkor, amikor nem űzhettük az imádott sportágunkat. Az volt az ötlet, hogy ezen a pályán gyakoroljak az idényen kívüli időszakban, de egyúttal ösztökélni akartam a városom embereit, hogy játszanak. Az álmaimban ez a szociális projekt első lépése, amelyet Espinosában akarok indítani.”

A 2015-ös strandröplabda-világbajnokságon bronzérmes Pedro Solberg ugyancsak régóta dédelgetett álma, hogy családja otthona közelében pályát alakítson ki Santo Antonio do Rio Grandéban. A 34 éves Solberg alaposan kivette a részét a munkálatokból, lapátot ragadott, és a munkásokkal együtt hordta a homokot. Solberg igazi röplabdás családból származik, édesanyja a legendás teremjátékos, Isabel Salgado, testvérei, Carolina és Maria Clara ugyancsak ismertek. Érhetően őket is felvillanyozta a kezdeményezés, vélhetően a jövőben rendeznek néhány családi mérkőzést a pályán, amelyet a képek tanúsága szerint egy korábbi úton alakítottak ki.

„Onnan jött az ötlet, hogy szerettem volna, ha a család tud valahol gyakorolni, és pusztán a játék öröméért röpizni, hiszen szeretjük közösen tölteni a vakációt – fogalmazott Pedro a Globo Esporte honlapjának. – Sok örömömet leltem a pálya felépítésében, akár az előszezonban is jöhetek gyakorolni ide, ám ez a pálya nemcsak a miénk, hanem a városból is játszhat rajta, aki csak akar.”